Sindicatul Național SCOR a pichetat guvernul

Sindicatul Național SCOR a participat la acțiunea de pichetare a guvernului organizată de către Federația Columna – SCOR în data de 29 august 2023.

Acțiunea de protest a fost generată de lipsa totală de dialog din partea guvernului, în privința măsurilor anunțate neoficial și care vor afecta direct capacitatea administrativă a autorităților administrației publice locale din România, în special la firul ierbii – în primăriile mici.

Astfel, după patru ani consecutivi de înghețare a salariilor la nivelul anului 2019, s-a înregistrat o uriașă hemoragie de personal calificat din primăriile comunelor mici către orice alte instituții publice cu salarii incomparabil mai bune.

Ca urmare, înregistrăm un număr ridicat de posturi vacante, care nu s-au putut ocupa, atât din lipsă de atractivitate, cât și din suspendări repetate ale concursurilor.

Pentru o primărie mică, cu 8-10-12 posturi, să ai 3 posturi vacante înseamnă creșterea efortului cu 1/3 pentru salariații rămași, plătiți oricum mai puțin decât muncitorul necalificat din construcții.

În aceste condiții, în loc de o reformă echitabilă a sistemului de salarizare, guvernul vine cu desființarea posturilor vacante, a structurilor organizatorice tip birou (singurele accesibile primăriilor din comune și orașe mici) și cu desființări de posturi, punând cruce oricărei speranțe de reabilitare a capacității administrative din primăriile rurale.

La sediul guvernului a fost depus un memoriu, privind impactul negativ pe care îl vor produce măsurile guvernului asupra administrației publice locale, dacă nu se discută serios și constructiv cu structurile asociative (UNCJR, AMR, AOR și ACOR) precum și cu sindicatele reprezentative, pentru identificarea corectă a problemelor și a soluțiilor viabile.